Studentförsäkring

Här hittar du svar på viktiga frågor gällande studentförsäkringar. Allt från priser till varför det är viktigt att du som student har en försäkring.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Hedvig, Unionen och Insplanet.

Hedvid

 

 • Pris: från 79kr/mån
 • Försäkringsbelopp: upp till 200 000kr
 • Reseförsäkring: upp till 45dagar/resa
 • Drulle ingår!

Unionen student

 

 • Pris: från 75kr/mån
 • Försäkringsbelopp: upp till 100 000kr
 • Reseförsäkring: upp till 45 dagar
 • Överfallsskydd, ID-stöld & Krishantering

Insplanet

 

 • Jämför olika försäkringsbolag
 • Hitta bästa erbjudandet för dig

Ska du flytta hemifrån för första gången? Ska du börja läsa på universitet och har precis skaffat din första lägenhet? Vi förstår om du har många tankar och funderingar! Många saker som ska fixas innan du flyttar in i nya lägenheten! Försäkringar är kanske inte det roligaste att läsa om men väldigt viktigt!

Här nedan hittar du svaren på de vanligaste frågorna kopplade till studentförsäkringar eller hemförsäkringar.

Vad är studentförsäkring

En studentförsäkring är en hemförsäkring framtagen speciellt för personer som studerar. I många fall är det så att studenter har en begränsad ekonomi vilket gör dem känsliga för höga priser. Att välja en studentförsäkring hos ett försäkringsbolag gör att du istället kan lägga dina pengar på studentlitteratur eller dina hobbys.

Med en studentförsäkring kan du känna dig trygg och säker oavsett om du bor i en vanlig hyresrätt eller om du bor i en studentkorridor.

För att kunna teckna en studentförsäkring behöver du kunna visa att du är student. Försäkringsbolaget gör då oftast en kontroll mot exempelvis CSN för att kontrollera din livssituation. Kravet brukar vara att du studerar en utbildning som är CSN-berättigad och gör du det så är det inga problem.

 

Kan vem som helst teckna en studentförsäkring?

Beroende på vilket försäkringsbolag du tittar på så har de olika krav. För att kunna teckna en studentförsäkring behöver du vara inskriven på en utbildning som är CSN-berättigad. Försäkringsbolaget gör oftast en kontroll mot CSN:s register för att kontrollera att du är student.

I andra fall finns det även regler kopplade till ålder (alltså ett ålderstak).

Inom kort kommer vi att lista kriterierna som du behöver uppfylla för att kunna teckna en studentförsäkring samt vem som har de billigaste priserna.

Vilken studentförsäkring ska jag välja?

Du ska välja en studentförsäkring som fyller de behov som du har. Om du som student reser mycket så är det väldigt viktigt att du har en reseförsäkring, antingen inkluderad i din studentförsäkring eller som ett tillägg. Om du å andra sidan inte reser mycket men istället har en lite dyrare hobby då är försäkringsbeloppet samt olycksfallsförsäkring kanske något som är viktigt för dig. 

Läs mer om vad du ska tänka på när du jämför försäkringsbolag här >

Vilken studentförsäkring är bäst?

Vilken studentförsäkring som är bäst är en väldigt svår fråga. För att kunna besvara den frågan behöver vi veta vad du som potentiell studentförsäkringskund efterfrågar och vill ska vara inkluderat i din försäkring.

Det finns flera olika parametrar som kan påverka vad du verkligen får. Allt från pris, hur stort värde som är försäkrat, om drulleförsäkring ingår och så vidare. Du behöver komma fram till vad som är viktigt för dig samt hur mycket du är villig att betala för din studentförsäkring och utifrån det ta ett beslut.

Läs mer om vad vi tycker är den bästa studentförsäkringen

Vem gäller försäkringen för?

Studentförsäkringen som du tecknar gäller för personer som är bokförda på adressen du bor på. Såklart gäller försäkringen för dig som tecknar avtalet. Du kan även inkludera en person som inte är folkbokförd på din adress. Då är det viktigt att personen finns med i försäkringsbrevet.

Om du har ett barn som är yngre än 18 år, oavsett om barnet bor hos dig på heltid/deltid så är barnet inkluderat.

Täcker studentförsäkringen om man blir sambo?

När du flyttar ihop med någon och blir sambo bör du alltid inkludera personen i dina försäkringspapper. Prata med ditt försäkringsbolag och se vad din studentförsäkring täcker. På så sätt kan du vara lugn och säker på att du har rätt försäkring. 

Se till att höja försäkringsbeloppet när du blir sambo så att alla saker i hushållet är försäkrade.

Läs mer om vad du ska tänka på när du blir sambo.

Hur lägger man till en person i försäkringen?

Om du vill lägga till en person i din studentförsäkring så bör du ta kontakt med ditt försäkringsbolag och meddela detta. Detta bör du göra när du flyttar ihop med någon. Ha även i åtanke att försäkringsbeloppet kan förändras. 

Det är därför väldigt viktigt att du pratar med försäkringsbolaget och ser till att du har rätt försäkring samt att era saker är försäkrade.

Vad är ett försäkringsbelopp?

I ett försäkringssammanhang är ett försäkringsbelopp det sammanlagda värdet av den försäkrade egendomen. I den försäkrade egendomen. Det motsvarar alltså det totala värdet som du kan bli ersatt för vid skada, brand eller inbrott.

Det är därför väldigt viktigt att uppdatera försäkringsbeloppet med tiden. Om något skulle hända så kan det annars visa sig att allt inte är försäkrat.

Studentförsäkring eller hemsförsäkring?

Vad är då skillnaden på studentförsäkring och hemförsäkring? Studentförsäkringen är en hemförsäkring för studenter. Skillnaden är priset som du betalar för hemförsäkringen samt att du får vissa förmåner som du annars hade fått betala mer för.

Att vara student och läsa en utbildning som är CSN-berättigad har sina fördelar. Du har med ditt CSN-kort tillgång till ett stort antal erbjudanden och förmåner som du enkelt kan nyttja under studietiden.

Någon större skill 

Måste man ha en studentförsäkring?

Enligt svensk lag behöver man inte ha en hemförsäkring eller studentförsäkring. I vissa fall kan hyresvärden ställa krav på personen som hyr lägenheten att den har en tecknad hemförsäkring. 

När olyckan väl är framme är det bväldigt bra att ha en hemförsäkring eller som student en studentförsäkring. Det är oftast inte värt att spara in på väldigt små summor pengar / månad. Det är värt varje krona när olyckan väl är framme.

Även om det inte är lag på att ha en studentförsäkring eller hemförsäkring så har faktiskt ca 97-98% av Sveriges hushåll en tecknad hemförsäkring.

Vad är en olycksfallsförsäkring?

En olycksfallsförsäkring är en försäkring som täcker skador som uppstår vid en oförutsedd och plötslig yttre händelse på dig som person. Det är väldigt bra att ha en olycksfallsförsäkring ifall en skada blir bestående.

Olycksfallsförsäkringen täcker kostnader för exempelvis vård eller om du får en bestående fysisk skada som kanske påverkar dig i ditt arbete.

Ingår olycksfallsförsäkring i en studentförsäkring?

Olycksfallsförsäkringar brukar vara tilläggstjänster som du som försäkringstagare aktivt behöver lägga till. Försäkringsbolaget du pratar med brukar fråga ifall du är intresserad av att lägga till en olycksfallsförsäkring. Och gör du inte det så kan du alltid välja till det i efterhand.

Som student finns det försäkringsbolag som erbjuder olycksfallsförsäkring till ett väldigt förmånligt pris. 

Varför ska du som student ha en försäkring?

Du som student ska kunna känna dig säker och veta att du och dina saker, möbler, ägodelar är försäkrade ifall olyckan skulle vara framme. Studentförsäkringen skyddar dig ifall du får en vattenläcka i lägenheten, om dina saker förstörs eller om det börjar brinna.

Studentförsäkringen skyddar dig även i utlandet. Beroende på vilket försäkringsbolag du väljer att teckna en hemförsäkring hos så är du försäkrad under en viss period (exempelvis 45 dagar) i utlandet.

Vad ska man tänka på vid valet av studentförsäkring?

 • Kontrollera att alla som bor i hushållet är inkluderade.
 • En allt för låg månadsavgift kan innebära att du är underförsäkrad.
 • Vad ingår i försäkringen?
 • Ingår en drulleförsäkring?
 • Har du ett skydd utomlands?
 • Vilket försäkringsbelopp betalar jag för?
 • Hur stor är självrisken när olyckan är framme?

Frågor innan du tecknar försäkring

Det är väldigt viktigt att du läser genom och kontrollerar så att du är nöjd med villkoren som försäkringsbolaget i fråga erbjuder dig. Du ska kunna känna dig säker på att du får den hjälp du behöver om något skulle hända. 

Vad kostar studentförsäkring?

Priset på en studentförsäkring varierar lite. Det som spelar in här är ålder, var du bor och flera andra faktorer. Du kan enkelt och smidigt göra ett test och få ett prisförslag på hur mycket din studentförsäkring hade kostat. Testet ger dig ett prisförslag och är du inte nöjd kan du välja att ansöka om studentförsäkring hos ett annat försäkringsbolag.

Viktigt att tänka på är att risken med en väldigt låg försäkringsavgift är att du kan vara underförsäkrad. Det är därför väldigt viktigt att kontrollera och läsa vad som verkligen ingår i försäkringen. En låg avgift kan även innebära att självrisken är högre.

Innan du bestämmer dig för vilket försäkringsbolag samt försäkring du vill ha är det därför väldigt viktigt att läsa genom det finstilta.

Hur väljer man en studentförsäkring?

Det vanligaste sättet att välja en hemförsäkring för studenter är att jämföra erbjudanden och priser samt vad som ingår i de olika försäkringarna. Hur och vilket försäkringsbolag man sedan väljer att gå med är ytterst personligt. Här är det flera faktorer som spelar in. 

Vissa personer värdesätter service medan andra fokuserar till hundra procent på priset. 

Vårt råd är att alltid vara noga med att kontrollera vad som ingår i försäkringen. Ta din tid och jämför olika bolag och rekommendationen är att inte gå på endast pris. Tyvärr så är det så att man oftast får vad man betalar för – det gäller även försäkringar.

Hur betalas hemförsäkring?

När det kommer till betalningssätt och villkor så kan du själv bestämma hur du vill betala samt hur ofta du vill betala för din försäkring. Du kan välja att betala på följande sätt:

 • Autogiro
 • Betalningsavi

Betalningsintervaller:

 • Månadsvis (sista dagen i månaden)
 • Kvartalsvis
 • Halvårsvis
 • Helårs

Vill du läsa mer om vilka möjligheter du har när det kommer till betalningar? Läs mer här

Kan man flytta försäkringen till en ny adress?

Du kan alltid flytta din försäkring till en ny adress. Prata med ditt försäkringsbolag för att göra ändringen. En flytt kan dock innebära en förändring i priset för försäkringen. 

Försäkringsbolag tittar på var hyreslägenheten, bostadsrätten eller huset ligger och anpassar priset för försäkringen efter det. Beroende på vad det är för område samt sannolikheten för att något ska inträffa spelar in i hur priset för din hemförsäkring blir.

Vad är drulleförsäkring?

 Allriskförsäkringar kallas ibland för drulleförsäkringar eller bara ”drulle”. Drulleförsäkringen täcker oförutsedda olyckor så som att du tappar din mobiltelefon i marken och skärmen krossas. Eller om ditt barn råkar välta ner tv-apparaten.

Beroende på vilket försäkringsbolag du har och ifall allriskförsäkringen ingår så täcker den just sådana olyckshändelse. 

Du kan fråga försäkringsbolaget eller läsa på hemsidan om drulleförsäkring ingår i den studentförsäkring som du vill teckna.

Läs mer om drulle/allriskförsäkring här

Ingår drulleförsäkring i studentförsäkringen?

Det finns försäkringsbolag som inkluderar drulleförsäkring i sin studentförsäkring. Alla försäkringsbolag har inte detta inkluderat medan andra har det. Drulleförsäkring kan vara en fördel att ha ifall en oförutsedd händelse inträffar.

Hur gör man med hemförsäkring när man hyr ut i andra hand?

De flesta försäkringsbolag har en tilläggstjänst som du kan teckna när du ska hyra ut din lägenhet eller ditt sommarställe i andra hand. Försäkringen täcker då vissa tvister med personen som hyr lägenheten eller vid skadegörelse.

Ersättningarna varierar mellan försäkringsbolagen så det är viktigt att fråga vad som gäller och vilken ersättning du har rätt till. En annan sak som är värd att nämna är att fråga hyresgästen ifall denne har en hemförsäkring tecknad. Kom även ihåg att välja en hyresgäst som du känner dig säker med och som du kan lita på.

Vem betalar hemförsäkringen vid en andrahandsuthyrning?

Personen som hyr ut lägenheten, oavsett om det är en hyresrätt eller bostadsrätt har en aktiv hemförsäkring. Personen som flyttar in och står på andrahandskontraktet behöver också teckna en hemförsäkring. Detta är det absolut bästa scenariot. 

Start Your Search Today

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus lacinia velit a feugiat finibus. Morbi iaculis diam id tellus iaculis, eu pretium metus fermentu