Ska du ut och resa under en begränsad tid? Eller ska du studera utomlands en längre tid, kanske mer ett eller två år, kanske mer? Oroa dig inte, det finns försäkringar framtagna för båda typer av utlandsvistelser!

Om du som student har en studentförsäkring, en hemförsäkring, så har ganska många försäkringsbolag en inbyggd reseförsäkring. Den här försäkringen skyddar oftast dig och dina saker under en begränsad tid i utlandet. Det kan vara allt från 30-45 dagar. Det beror lite på villkoren i den försäkring som du har tecknat.

Hur länge ska du vara utomlands?

Kortare resa

Om du ska på en utlandssemester i några veckor så brukar det räcka med den vanliga hemförsäkringen. Försäkringen brukar täcka dina värdesaker men även om något händer dig och du behöver uppsöka till exempel vård i utlandet. Det är en fördel om du läser dina försäkringspapper innan du åker iväg på en resa.

Studera utomlands

Om du däremot ska studera utomlands under en längre tid behöver du komplettera din försäkring med en reseförsäkring. Nästan alla försäkringsbolag har en speciellt framtagen reseförsäkring för studenter som planerar att plugga i utlandet. Dessa brukar täcka det du har med dig när du flyttar utomlands men även skyddar dig ifall något skulle hända och du behöver uppsöka vård.

Utlandsstudieförsäkringen kan även täcka in om du missar ditt flyg eller om du behöver ta dig hem snabbt. Det kan till exempel vara så att något händer dig eller någon utav dina anhöriga och du behöver ta dig hem.

Att välja rätt

Precis som med alla andra försäkringar så är det viktigt attvälja det försäkringsbolag som erbjuder just dig bäst försäkring. Det finns bolag som har bättre reseförsäkring än andra och så finns det försäkringsbolag som är bättre på andra bitar. Det gäller att hitta en lösning som passar just dig och dina studieplaner. Om du vet att du ska studera utomlands så kan det vara värt att teckna försäkring och/eller tilläggsförsäkring för resa/utlandsstudier hos ett företag som erbjuder dig det som får dig att känna dig säker.