Som student är det väldigt vanligt att man blir av med sin cykel. Och studier visar faktiskt att det är studentstäderna som toppar statistiken när det kommer till cykelstölder. Tyvärr så är det faktiskt Lund som toppar listan i antalet cyklar som har anmälts stulna.

Lund har 16,4 cykelstölder per 1000 invånare följt av Linköping på 16,3 och på en tredjeplats har vi Örebro på 14,6. Man har spekulerat om det är att studentstäderna har fler cyklar eller om det är andrahandsmarknaden och efterfrågan på cyklar är stor.

Under 2019 anmäldes sammanlagt 69 900 i Sverige vilket är en ökning med ca 6%.

Täcker hemförsäkringen en cykelstöld

De flesta hemförsäkringar täcker om din cykel har blivit stulen eller om den på något sätt har skadats. Oavsett om den vandaliserats eller om du har varit med om en trafikolycka. Beroende på vilket försäkringsbolag du har din studentförsäkring hos så kan de täcka kostnaden för en cykel upp till ett visst värde. Kontrollera därför vad som står i dina försäkringspapper.

Att tänka på när du ska anmäla stöld

Du kan behöva göra en polisanmälan om din cykel har blivit stulen. Det är därför viktigt att ha koll vad för cykel du hade. Både polisen och försäkringsbolaget vill ha märke, modell, när du köpte cykeln samt hur mycket den kostade. Det underlättar väldigt mycket om du har ett kvitto på cykeln. Du kan alltid rådfråga ditt försäkringsbolag om vad de vill ha för uppgifter av dig.

Specialförsäkringar för cykel

Om du har en dyr cykel, exempelvis en tävlingscykel så kan du behöva ha en specialförsäkring. Beroende på vad som ingår i din hemförsäkring så kanske den inte täcker in cyklar över ett specifikt värde. Det är alltid bättre att rådfråga försäkringsbolaget och höra vad just du behöver. Att fråga skadar aldrig och du kommer vara hundra procent säker på att din cykel är försäkrad med rätt typ av försäkring.

Ersättning

Du ersätts på cykelns värde minus självrisken som oftast ligger på 1500kr om inget annat har avtalats. Värdet på cykelns baseras på inköpspriset minus åldern på cykeln. 

 

Källor/statistik:

https://www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/cykelstold.html
https://sakochliv.se/2017/08/30/if-cyklar-stjals-mest-i-studentstader-lund-toppar-listan/