En ordentligt och bra hemförsäkring borde täcka en skadad eller stulen mobiltelefon. Om du har en hemförsäkring där allriskförsäkring ingår så borde den täcka din skadade mobiltelefon.

Men hur vanligt är det att mobiltelefonen tar skada egentligen? Tittar vi på en rapport som försäkringsbolaget Squaretrade i USA gjorde för ett par år sedan så ser vi fölljande.

Under 2017 så lagades mobilskärmar i USA för ett värde av 3,4 miljarder dollar. Och utifrån rapporten så råkade var 6:e person som äger en smartphone tappa den i marken eller på något sätt krossa skärmen. Även Moderna försäkringar i Sverige har skrivit om att var femte person råkar skada sin mobiltelefon varje år. Den vanligaste skadan då är att mobilskärmen går sönder.

Beroende på vilken studentförsäkring du har och vilken självrisk som ingår i försäkringen kan du enkelt läsa att det är billigare att betala självrisken än att stå för reparationen själv.

Ett skärmbyte på en iPhone 12 Pro kostar mellan 2500 – 4500 kr. Det finns även skärmar man kan köpa och genomföra reparationen på egen hand och då hamnar priset någon tusenlapp lägre.

Att tänka på

Innan du tecknar en hemförsäkring är det därför viktigt att kontrollera vad som ingår i försäkringen. Har du ett skydd som täcker exempelvis mobiltelefonen om den blir stulen eller om du tappar den i marken? Det finns försäkringsbolag som har väldigt förmånliga försäkringar för studenter. Där du som försäkringstagare får ett så bra skydd som möjligt till ett väldigt bra pris.

Hur anmäler man en skadad telefon?

Och skulle olyckan vara framme så kan du enkelt och smidigt fylla i en skadeanmälan direkt på nätet eller ringa till försäkringsbolaget och få hjälp. När din anmälan är gjord och godkänd så får du en lista med företag som genomför reparationer av mobiltelefoner. Du bokar sedan en tid med företaget och lämnar in din telefon för reparation.

Självrisken

Om vi leker med tanken att självrisken för skadan ligger på 1500kr. Ja, då är det fortfarande väldigt mycket billigare än att beställa ett ”gör-det-själv”-kit eller att lämna in den på verkstad på egen hand. Du sparar alltså flera tusenlappar på att ha en bra försäkring som täcker in dina värdesaker.

Läs mer om studentförsäkring här