Som student möter man väldigt många hinder när man ska börja plugga. Bostadsmarknaden är väldigt tuff och på vissa orter kan det ta uppemot några månader innan man lyckas få en studentlägenhet. Vägen till en egen lägenhet är lite som en bergochdalbana och man kan behöva vara inneboende i väntan på lägenheten.

Vad gäller när man är inneboende

Det är inget ivanligt att man som student behöver vara inneboende hos någon i väntan på att en studentlägenhet ska bli ledig. Då är det vanligt att till exempel hyra ett rum hos en familj eller ensamstående person. Som inneboende får man tillgång till både tvättstuga och kök och allt fungerar precis som vanligt. Skillnaden är att man delar lägenhet med personen som står skriven på den eller äger den.

Ägaren som står på lägenheten eller hyreskontraktet har oftast en egen hemförsäkring som täcker den personen samt allt som finns i lägenheten. Men du som inneboende behöver ha en egen hemförsäkring som täcker dig och dina saker som du tar med dig in när du flyttar in i lägenheten.

Normalt sett inkluderas inte du som inneboende i hyresvärdens hemförsäkring då ni inte delar hushåll. Och då är det väldigt viktigt att du som inneboende har en egen hemförsäkring ifall olyckan skulle vara framme. Prata med din hyresvärd och ett försäkringsbolag och teckna en egen hemförsäkring så att du känner dig säker. Om olyckan skulle vara framme och det börjar brinna eller om det blir inbrott så är du säker på att du kommer få ersättning för de saker som försvann eller blev förstörda.

Olika typer av inneboende

För att vara på den säkra sidan är det därför viktigt att prata med försäkringsbolaget och låta det uttala sig om din situation. Om du till exempel flyttar ihop med kompisar kan ni kanske teckna en försäkring som täcker er alla – om ni delar hushållet. Men om du flyttar in hos någon som hyr ut ett rum kan det vara annorlund.

Ett tips till dig från oss är att alltid dubbelkolla med försäkringsbolaget. Det är som sagt bättre att fråga en gång för mycket än att det ska bli fel om något skulle hända.